Ispaniško vyno klasifikacija

Ispanijoje vyno klasifikacija gali skirtis priklausomai nuo regiono ir galiojančių teisės aktų. Ispanija turi keletą kategorijų ir apelliacijų, kurios padeda identifikuoti ir įvertinti vyno kokybę, kilmes vietą ir gamybos taisykles. Štai keletas svarbiausių Ispanijos vyno kategorijų:

1. Denominación de Origen (DO): Tai yra pagrindinė Ispanijos vyno kategorija. DO apibrėžia tam tikro regiono vyną, kuris atitinka griežtus taisykles ir gamybos standartus. Tai apima geografinius regionus, tokius kaip Rioja, Ribera del Duero, Priorat ir kt. Kiekvienas DO regionas turi savo nustatytus taisykles dėl vynuogių rūšių, derliaus nuėmimo, vyno gamybos ir brandinimo.

2. Denominación de Origen Calificada (DOCa): Tai yra aukščiausio lygio Ispanijos vyno kategorija. DOCa yra suteikiama tam tikriems regionams, kurie atitinka dar griežtesnius reikalavimus ir turi puikų reputaciją. Šiuo metu DOCa statusas priskirtas tik Rioja ir Priorat regionams.

3. Vino de Pago: Tai yra aukščiausio kokybės kategorija Ispanijoje. Vino de Pago nurodo aukščiausio lygio vyną, kuris yra gaminamas iš tam tikro, griežtai apibrėžto sklypo (Pago) vynuogių. Šis statusas suteikia sklypui autonomiją ir leidžia gamintojui savarankiškai kontroliuoti visą vyno gamybos procesą.

4. Vino de la Tierra: Tai yra Ispanijos kategorija, kuri yra šiek tiek žemesnio lygio nei DO, tačiau aukštesnio nei Vino de Mesa. Vino de la Tierra apibrėžia tam tikrus regionus arba geografinius plotus, kurie atitinka nustatytus reikalavimus dėl vyno gamybos.

5. Vino de Mesa: Tai yra pagrindinė Ispanijos stalo vyno kategorija, kuri apima paprastus vynus, kurie nepriskiriami jokiai konkretesnei apelliacijai ar kategorijai.

Verta pažymėti, kad tai tik keletas dažniausiai naudojamų Ispanijos vyno kategorijų, ir kiekvienas regionas gali turėti savo unikalias klasifikacijos sistemas ir taisykles. Klasifikacija padeda ident

ifikuoti kokybiškus ir autentiškus Ispanijos vynus bei užtikrinti jų kilmės vietos bei gamybos kokybę.