Romas

Romas – stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš cukranendrių spirito.

Kai kurios romo rūšys daromos fermentuojant ir distiliuojant cukranendrių sultis, kitos iš melasos, kuri gaunama kaip cukraus gaminimo iš cukranendrių šalutinis produktas. Kai kurios romo rūšys gaminamos įvairiomis proporcijomis maišant cukrašvendrių sultis, sirupą ir melasą.

Įprastiniu būdu gaminant romą yra sumalamos cukranendrės, iš jų išgaunamos sultys, kurias kaitinant gaunamas sirupas. Gautas sirupas yra distiliuojamas ir fermentuojamas. Tokiu būdu gautas gėrimas laikomas (brandinamas) ąžuolinėse statinėse, kur įgauna šviesiai geltoną arba tamsesnį – iki rudo – atspalvį. Romo spalva nebūtinai rodo jo brandinimo laiką – kai kurie gamintojai išlaikytą romą filtruoja, o kiti į mažiau brandintą romą prideda karamelės spalvai suteikti.

Romas paprastai geriamas grynas arba maišomas kokteiliuose.

Rūšys

    1. Baltasis romas (White rum): Tai lengvas ir neutralaus skonio romas. Jis dažniausiai pagaminamas iš cukranendrių sultys, išgryninamas ir brandinamas trumpesnį laiką nei kiti romai. Baltasis romas dažnai naudojamas kokteiliuose ir mišriuose gėrimuose.
    2. Tamsusis romas (Dark rum): Tamsusis romas turi gilesnį skonį ir daugiau kompleksiškumą nei baltasis romas. Jis brandinamas ilgesnį laiką ir dažnai turi saldžių, vaisinių ir prieskonių aromatų. Tamsusis romas dažnai naudojamas kaip pagrindinis ingredientas įvairiuose kokteiliuose ir desertuose.
    3. Aukso romas (Gold rum): Aukso romas yra vidurio kelias tarp baltųjų ir tamsiųjų romų. Jis gali būti brandintas trumpiau nei tamsusis romas, tačiau ilgiau nei baltasis romas. Aukso romas dažnai turi švelnesnius skonius ir gali būti naudojamas tiek kokteiliuose, tiek gryname pavidale.
    4. Prieskoninis romas (Spiced rum): Prieskoninis  romas yra aromatizuotas romas, papildytas įvairiais prieskoniais, tokius kaip cinamonas, gvazdikėliai, vanilė arba citrusiniai vaisiai. Tai suteikia jam papildomą skonį ir aromatą. Prieskoninis romas dažnai naudojamas kurti įvairių kvapnių ir skanių kokteilių.
    5. Premium romas: Tai aukštos kokybės romai, dažnai brandinti ilgą laiką ir turintys subtilius skonius ir aromatus. Premium romai gali būti gaminami iš išskirtinių cukranendrių, jų derinių ar specialių gamybos procesų. Jie dažnai geriami gryni arba naudojami sukurti ypatingus kokteilius.

Verta paminėti, kad romo rūšys gali skirtis priklausomai nuo gamintojo, šalies ir tradicijų. Skonis ir savybės taip pat gali kisti priklausomai nuo konkrečios romo markės ir brandinimo proceso.

Šalys gamintojos

Kai kalbama apie populiariausias romą gaminančias šalis, keli pagrindiniai žinomi gamintojai ir eksportuotojai išsiskiria:

    1. Kuba: Kuba yra viena iš žinomiausių romo gamybos šalių. Kuba garsėja tradiciniu kubietišku romu, kuris dažnai vadinamas „Havana Club”. Kubietiškasis romas žinomas dėl savo švelnaus ir saldaus skonio.
    2. Jamaika: Jamaika yra kita žinoma romo gamybos šalis. Jamaikos romas yra žinomas dėl savo stipraus ir intensyvaus skonio bei aromato. Jame dažnai pasitaiko vaisių, prieskonių ir gvazdikėlių aromatų.
    3. Barbadosas: Barbadosas yra dar viena garsi romo gamybos šalis. Ten gaminamas romas dažnai pasižymi subtiliu ir subalansuotu skoniu. Barbadoso romas gali turėti švelnių vaisių, vanilės ir karamelės aromatų.
    4. Dominika: Dominika yra dar viena Karibų regiono šalis, garsėjanti romo gamyba. Ten gaminamas romas dažnai turi saldaus, vaisių ir prieskonių aromatų derinį. Dominikos romas gali būti grynas ir subtilus arba aromatizuotas su įvairiais priedais.
    5. Martinika: Martinika yra Prancūzijos karibų salos teritorija, garsėjanti savo unikaliu romo stiliumi. Ten gaminamas romas gali turėti žalių vaisių, cukraus ir subtilių prieskonių aromatų. Martinikos romas dažnai yra išskirtinis ir labai vertinamas.

Šios šalys garsėja ilga romo gamybos tradicija ir gamina skirtingus romo stilius, kuriuos mėgsta vartotojai visame pasaulyje. Tačiau verta paminėti, kad romas gaminamas ir eksportuojamas iš daugybės kitų šalių, tokių kaip Dominikos Respublika, Gvatemala, Trinidadas ir Tobagas, Brazilija ir kt.

Kokybė

Geras romas yra ilgą laiką brandinamas ąžuolinėse statinėse, panašiai kaip viskis ar konjakas.

Istorija

Pirmieji rašytiniai šaltiniai romą mini Barbadoso saloje 1688 m. Nuo to laiko romo gamyba pasižymi Karibų jūros regiono salos. Taip pat gaminamas Filipinuose, Australijoje, Madagaskare, Mauricijuje, Indijoje, Rejunione ir Kanaruose.

Romas nuo XVII amžiaus pradėtas vartoti Europoje, ypač Didžiojoje Britanijoje.