Čača

Gruziniška čača, arba dažniau vadinama „čača-puri”, yra tradicinis Gruzijos alkoholinis gėrimas, kuris gaminamas iš sūdytos grietinėlės. Tai yra gėrimas su aukštu alkoholio procentu, kurio skonio ir konsistencijos bruožai gali skirtis nuo įprastų alkoholinių gėrimų.

Gruzinišką čačą paprastai gamina šaldant sūdytą grietinėlę ir nuimdami viršutinį riebalinį sluoksnį, paliekant tik tirštąjį pieną. Šis pienas tada fermentuojamas tam tikrą laiką, kad susidarytų alkoholis. Galutiniam produkto skoniui ir stiprumui įtakos turi fermentacijos trukmė ir kitos gamybos sąlygos.

Gruziniška čača turi unikalų skonį ir aromatą, kurį daugelis aprašo kaip rūgštų, pieniškai alkoholinį ir pieno karamelės derinį. Ji gali būti gana galinga, su alkoholio procentu paprastai svyruojančiu nuo 15 iki 25 ar daugiau. Gruziniška čača gali būti vartojama gryna forma, bet dažniau ji mišriama su šaltu arbatos ar sulčių, kad būtų gaunamas švelnesnis skonis ir sumažinamas alkoholio stiprumas.

Gruziniška čača yra svarbus kultūrinis elementas Gruzijoje ir dažnai vartojama per šventes, šeimos susibūrimus ar kitas ypatingas progas. Ji yra žinoma kaip stiprus ir gaivus gėrimas, kurį tradiciškai geria iš mažų stiklinėlių arba tradicinio puodelio, vadinamo „čača”.