Itališko vyno klasifikacija

Italijoje vyno klasifikacija yra sudėtinga ir įvairi, nesvyravanti nuo regiono iki regiono. Italija garsėja savo gausiu vyno paveldu ir įvairiais stiliais. Klasifikacijos sistema Italijoje yra pagrįsta įvairiomis apelliacijomis, kurios apibrėžia tam tikrus geografinius regionus, gamybos taisykles ir vyno kokybės standartus. Štai keletas svarbiausių Italijos vyno kategorijų:

1. DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita): Tai yra aukščiausio lygio vyno kategorija Italijoje. DOCG žymi vynus, kurie atitinka griežtus gamybos ir kokybės standartus, taip pat yra gaminami tam tikrame geografiniame regione. Pavyzdžiui, Barolo ir Brunello di Montalcino yra žinomi DOCG vynai.

2. DOC (Denominazione di Origine Controllata): Tai yra aukšto lygio vyno kategorija Italijoje. DOC apibrėžia vynus, kurie atitinka tam tikrus gamybos ir kokybės standartus, o taip pat yra gaminami tam tikrame geografiniame regione. Kiekvienas DOC regionas turi savo taisykles ir specifiką. Pavyzdžiui, Chianti ir Barbera d’Asti yra DOC vynai.

3. IGT (Indicazione Geografica Tipica): Tai yra vidutinio lygio vyno kategorija Italijoje. IGT vynai nurodo tam tikrą geografinį regioną, tačiau turi didesnę laisvę gamybos taisyklėse nei DOC ar DOCG vynai. Tai leidžia gamintojams eksperimentuoti su skirtingomis vyno stilių kombinacijomis. Pavyzdžiui, Toscana IGT yra plačiai žinoma IGT kategorija.

4. Vino da Tavola: Tai yra pagrindinė Italijos stalo vyno kategorija. Vino da Tavola žymi paprastus vynus, kurie nepriskiriami jokiai specifinei apelliacijai ar kategorijai. Ši kategorija suteikia didžiausią laisvę gamintojams, tačiau neapibrėžia geografinės kilmės ar gamybos taisyklių.

Papildomos Italijos vyno kategorijos apima:

1. Super Tuscan: Tai yra neoficiali kategorija, kuriai priklauso aukštos kokybės Toskanos regiono vynai. Super Tuscan vynai dažnai yra maišymo (blend) vynai, kurie gaminami naudojant neįprastas vynuogių rūšis arba neįprastas mišinio proporcijas. Ši kategorija tapo populiaru dėl savo aukštos kokybės ir inovatyvių gamybos metodų.

2. Passito: Tai yra saldus vynas, gaminamas iš džiovintų vynuogių. Vyno gamybos metu vynuogės yra padedamos džiovinti, kad jos prarastų dalį vandens ir sutelktų natūralią saldumą ir koncentraciją. Passito vynai yra gana saldūs ir turtingi skoniais.

3. Frizzante: Tai yra lengvas ir pusiau gazuotas vynas, turintis nedidelį angliavandenilių kiekį ir mažiau gazuotą nei spumante vyną. Frizzante vynai paprastai turi švelnesnį putų ir gaivų skonį.

4. Riserva: Riserva žymi vyną, kuris yra ilgiau brandintas nei įprasta. Tai gali taikytis tiek raudoniesiems, tiek baltiesiems vynams. Riserva etiketė paprastai reiškia, kad vynas buvo laikomas brandinant tam tikrą laikotarpį, kuris gali skirtis priklausomai nuo regiono ir apelliacijos taisyklių.

Šios papildomos kategorijos Italijoje suteikia daugiau įvairovės ir galimybių vynų gamintojams, taip pat leidžia vartotojams rinktis iš įvairių skonių ir stilių. Italijos vyno klasifikacija yra labai įvairi ir sudėtinga, todėl svarbu susipažinti su konkrečia regiono apelliacija ir taisyklėmis, kad geriau suprastumėte skirtingus vynus ir jų kokybės lygius.

Italijoje yra daugiau apelliacijų ir kategorijų, ir kiekvienas regionas gali turėti savo unikalų vyno klasifikacijos sistemą. Klasifikacija padeda nustatyti vyno kokybę, kilmes vietą ir gamybos taisykles bei padeda vartotojams suprasti įvairių Italijos vynų įvairovę.